Museu del torró i de la Xocolata
Els arxius històrics d'Agramunt no conserven documents anteriors a aquesta data. I és que a ell no ser aquest un ofici de dedicació plena sinó un complement de l'activitat principal, que de vegades podia ser agricultor, altres confiter, o qualsevol altre ofici, mai es feia constar en els documents notarials. Les diferents guerres i saquejos a què va estar sotmesa la Vila d'Agramunt també poden haver propiciat la desaparició dels escassos documents, testimonis escrits d'aquesta activitat, que d'haver existit o bé es van espatllar o es van perdre.
En qualsevol cas, a partir dels pocs documents que testifiquen quins eren els diferents oficis existents en aquell moment, podem concloure que l'ofici de torronaire en 1741 era el més nombrós dels oficis amb set torronaires a la vila. Al segle XVIII l'activitat torronera ja constituïa una tradició a Agramunt. Però no va ser fins al segle XIX i durant les primeres dècades de segle XX quan el torró d'Agramunt adquireix reconeixement degut, en gran part, a la projecció exterior que els artesans aconseguien visitant fires i mercats d'altres poblacions. Unes de les més importants tenia lloc a Barcelona i per Nadal.
La Guerra Civil (1936 - 1939) va paralitzar l'activitat i en la postguerra van sorgir problemes de proveïment de matèria primera com l'avellana. Després d'aquest període només algunes famílies com Vicens, van continuar la tradició centenària. Paral·lelament, cap a 1830, els primers artesans pastissers van començar a elaborar xocolates a Agramunt, un producte de luxe per l'època.
A principis de segle XX va ser industrialitzant i el 1936 ja es fabricaven tres tipus de xocolata: la xocolata a la pedra, el de vainilla i la xocolata amb llet. Però la Xocolata "a la pedra" seria el que es reconeixeria com especialitat de la zona.
Fidels a aquestes tradicions, s'ha anat forjant una història, sempre respectuosa amb el seu llegat, però adaptant-la a la modernitat dels nostres dies. Amb cada tros del nostre treball els convidem a viure la passió d'una terra llegendària i la màgia d'un producte exclusiu per a fer-los sentir un moment inoblidable.
Direcció i Contacte:
Carretera de Tàrrega, 1 (Agramunt)
Telèfon reserves: 973 39 06 07
museu@vicens.com
Horari de passades:
Dimarts a Divendres: 10: 30h a 13: 00h i de 15: 30h a 17: 30h
Dissabte: 10: 30h-13: 00h i de 16: 30h a 18: 30h
Diumenge: 10: 00h-13: 00h